Siste oppdatering

Kartverkets metode får god respons

Kartverkets metode for å kartlegge universell utforming i uteområder er nyttig, men kan forbedres. Dette fastslås i en spørreundersøkelse som Universell Utforming AS har gjort i kommuner, fylkeskommuner og friluftsråd.

Kartverkets metode

Kartverkets kartleggingsmetode er den eneste nasjonale metoden for å kartlegge universell utforming.

Metoden brukes til å kartlegge uteområder og inngangspartier.

Ved å gå inn på Norgeskart.no og velge Tilgjengelighet i menyen, kan du se kartlagte friluftsområder og tettsteder.

Les mer om Kartverkets arbeid med tilgjengelighet og universell utforming.

Les rapporten om undersøkelsen på nettsidene til Universell Utforming AS.

Evalueringsprosjektet har vært støttet med tilskuddsmidler fra Bufdir. Rapporten anbefaler at kartleggingsordningen videreføres, forbedres og styrkes slik at den blir kjent for flere, fungerer bedre og benyttes av flere.

Tilskudd til å kartlegge tilgjengelighet i tettsteder og friluftsområder med Kartverkets metode, er et statlig tiltak som skal støtte kommunenes arbeid med universell utforming. Universell Utforming AS har gjennom spørreundersøkelser og dybdeintervju undersøkt:

  • hvilke erfaringer kommuner/ fylkeskommuner har med kartleggingsordningen
  • hvordan kartleggingsresultatene brukes i planlegginga
  • hvordan dette bidrar til at kartleggingsordninga blir bedre kjent

– De som kjenner til kartleggingsmetoden, opplever den som nyttig i arbeidet med planlegging, byutvikling og friluftsliv. Sjølve kartlegginga bidrar dessuten til å heve kompetansen om universell utforming. Vi anbefaler at ordninga videreføres, forbedres og styrkes slik at den blir kjent for flere, fungerer bedre og benyttes av flere, heter det i rapporten.

Gir anbefalinger

Tilgjengelighetskartlegging Kartverket.jpg
KARTVERKETS METODE: Kartlegging av tilgjengelighet i uterom blir lagt inn i Norgeskart.no. (Foto: Kartverket)

Rapporten inneholder konkrete anbefalinger for det videre arbeidet:

  • Bedre informasjon: Kartleggingsordningen må bli bedre kjent gjennom økt markedsføring fra departement, direktorat og fylkeskommuner, samt enklere tilgang til kartleggingsdata på Kartverkets nettsider. Kartverket bør gi bedre informasjon om bruk og oppdatering av dataene.
  • Utvikle metodikk, app og kartløsning: Fortsette utvikling i dialog med brukere, sikre stabilitet i appen, og gjøre Norgeskart mer brukervennlig. Vurdere kobling med prosjektet om ferdselsårer og kombinere frilufts- og tilgjengelighetsdata.
  • Undersøke bruk av ordningen: Analysere kommuner og fylkeskommuner som ofte mottar tilskudd, og vurdere faktorer knyttet til omfanget av kartlegging.
  • Publikumsbruk: Vurdere hvor nyttige kartleggingsresultatene er for publikum og hvordan de kan gjøres mer tilgjengelige.
  • Økt finansiering: Behov for mer midler til å utvikle metodikk, app og kartløsning, samt øke tilskudd til kartleggingsarbeidet.
  • Ny handlingsplan: Rapporten fra Universell Utforming AS kan gi verdifull bakgrunnskunnskap når ny handlingsplan for universell utforming skal utformes..

– Motiverende utfordring

Sven-Michaelis_uu-kartlegging.jpg
MOTIVERER: Prosjektleder Sven Michaelis i Kartverket synes rapporten fra Universell utforming AS er motiverende. (Foto: Kartverket)

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) gir gjennom Kartverket tilskudd til kommuner som vil kartlegge tilgjengelighet med Kartverkets kartleggingsmetode. Målet med tilskuddene er at fylkene og kommunene forvalter arbeidet med universell utforming på en god og varig måte.

Statsforvaltere, fylkeskommuner og kommuner, samt DNT, friluftsråd og interesseorganisasjoner som samarbeider med kommune/ fylke, kan søke om tilskudd.

– Vi synes at det er veldig motiverende at Kartverkets metode høster anerkjennelse i rapporten. Samtidig ser vi utfordringa og har allerede begynt å planlegge tiltak for å gjøre kartleggingsprosjektet og data bedre kjent. Vi håper at alle i «verdikjeden» kan bidra i dette arbeidet. Parallelt videreutvikler vi også verktøyene som brukes, sier Sven Michaelis i Kartverket.

Del
XPPT