- Små turer i nærmiljøet gir gode gevinster for kropp og sjel. Nå er det bare å komme seg ut og nyte våren, men husk å holde avstand i disse korona-tider, sier avdelingsdirektør Nils Flakstad i Kartverket.

-  Å planlegge turen sammen i familien kan være en fin aktivitet, og kanskje er tiden inne for å øve seg på kart og kompass i nærmiljøet.

Alltid oppdaterte kart

norgeskart.no kan du planlegge turen din og utforske nye områder. Legg gjerne turen der ikke alle andre ferdes. Du kan for eksempel finne turer i nærområde ditt som du ikke har gått tidligere, og gjerne et sted som kanskje heller ikke så mange andre vet om. Unngå å starte fra fulle parkeringsplasser og steder hvor du må gå i kø.

Du kan skrive ut ditt eget turkart med funksjonen "Mitt turkart#. Kartene du skriver ut selv, vil ha tilnærmet samme utforming som papirkartene du kjøper i butikken, og du kan være sikker på at du får siste versjon. De oppdateres nemlig hver uke. Du kan også velge akkurat hvilket område du vil lage et turkart fra.

Les mer om Mitt turkart.

Kart og kompass

Dette er også en god anledning til å gjenoppfriske egne kunnskaper og lære barna om kart og kompass. På kartverket.no har vi laget en enkel, trinnvis oppskrift.

- Vi opplever at kunnskapen om kompassbruk er på veg ned. Mange har nok prøvd det en gang, men har glemt hvordan det gjøres og stoler heller på mobiltelefonen. Mobiltelefonen kan være et godt hjelpemiddel, men du kan oppleve områder nærmere enn du tror hvor mobildekningen kan være dårlig, eller du kan gå tom for strøm. Med et papirkart og med kunnskap om bruk av kompass i tillegg, vil du alltid kunne finne fram, sier Flakstad.

Se video og ta Kartverkets "kompass-kurs" her.

Meld fra om stort og smått

Gode turkart er et felles ansvar og en stor nasjonal dugnad. Dersom du kommer over en sti eller annet som ikke er med i kartet, så kan du melde inn dette på rettikartet.no. Da hjelper du alle andre som skal gå på tur i samme område senere.