Our website only contains limited information in English. Please see our English front page to find shortcuts and the menu to all our English content.

Kvinne på tur med Kartverkets gratis kartapp «Hvor?»
GRATIS MOBILKART: Kartappen "Hvor?" gir deg gratis kart på mobilen, og varsler hvis det er mer enn tre måneder siden du oppdaterte kartet. Foto: Hanna Hauan
Last updated

Gratis mobilkart med kartappen "Hvor?"

Mobilappen «Hvor?» gir deg gratis kart på mobilen, også når du ikke har dekning. Nå er Kartverkets kartapp oppdatert med sporing og posisjonsdeling, samt økt hastighet og kartdata også i de finske grensetraktene.

Har du gått deg vill, enten på bærplukking, høsttur eller jakt? Vår kartapp "Hvor?" gir deg kart tilsvarende Kartverkets topografiske hovedkartserie «Norge 1:50 000» rett på mobilen.

Hovedkartserien «Norge 1:50 000» har det samme innholdet som det nasjonale beredskapskartet. Dette brukes blant annet av Forsvaret, politiet og Sivilforsvaret.

Mobilappen er gratis, og det samme er mobilkartene som lagres på telefonen din. Dermed har du alltid kart som viser hvor du er – også når du er utenfor dekning i skogen og på fjellet.

Det gir deg viktig trygghet på tur. Ikke rart at mobilappen «Hvor?» er lastet ned over 100 000 ganger!

Du finner kartappen ved å søke i App Store og i Google Play. 

Google Play   App Store

Alltid oppdaterte kart

Ved å følge med i HVOR?-appen er du alltid sikret å få med oppdateringer. Disse funksjonene er nå inkludert i appen:

  1. Sporing: Se hvor du har gått, hvor langt det er og hvor lang tid det tok.
  2. Deling: Fortell hvor du er med å sende en lenke på SMS, Messenger, Snapchat. Har ikke mottakeren Hvor?-appen installert, sendes man til App Store/ Google Play for nedlasting.
  3. Koordinatsøk: Finn fram til steder ved å søke på koordinater (UTM eller desimalgrader). 

I tillegg til gratis mobilkart tilgjengelig uten nettdekning, kan du også se hvilken retning du beveger deg i og dine koordinater. Appen har funksjoner som avstandsmåling, stedsnavnsøk (fungerer kun med nettilgang) og mulighet for lagring av dine favorittsteder.

Les personvernerklæring for appen Hvor?.

Gratis mobilkart i app

For å få din posisjon i gratis mobilkart uten nettilgang, laster du ned kart for de fylkene du ønsker. Filene er på ca 200-600 MB, så det kan være lurt å gjøre dette hjemme.

Da får du til gjengjeld de samme topografiske kartene med stier, høydekurver, farger og rutenett som du kjenner fra papirkartene.

Nye fylkesgrenser Oppdater datafilene i appen

Den 1. januar 2024 ble fylkes- og kommunegrenser i norgeskartet endra.

Husk å oppdatere datafilene i «Hvor?»-appen, slik at du har de nye turkartene med riktige fylkesgrenser tilgjengelig også når du er uten mobildekning.

Svenske og finske kartdata

Hvor-appen har lenge inneholdt kart som dekker 50 kilometer inn i Sverige. Nå er også kart på finsk side av grensen inkludert i appen, noe du kan lese mer om i denne saken på Kartverket.no.

Hvis du bare vil ha tilgang til kartfilene, kan disse lastes ned via kartportalen Geonorge.no.

Feil i kartet?

Det er viktig å ha mest mulig oppdaterte kart. Derfor vedlikeholdes Kartverkets kartserie kontinuerlig. Du kan laste inn oppdaterte kart når du vil. I tillegg varsler appen hvis det er mer enn tre måneder siden du lastet ned forrige gang. 

Er det noe du savner i kartet? Noe som ikke er riktig? Bruk tjenesten Rett i kartet og gi oss en tilbakemelding. Da kommer det med i kartet i neste oppdatering. 

Viktig om sjøkart

Kun offentlige sjøkart skal brukes ved ferdsel i båt. Derfor er navigasjonsinformasjon som fyr- og lyktesektorer ikke angitt i kartene som brukes i Hvor? 

Share
XPPT