Velkommen til Kartverkets nye nettside! Les mer om nye kartverket.no her.

Siste oppdatering

Suksess med georeferering av historiske kart

I slutten av mars i år inviterte Kartverket til dugnad med stedfesting av Kartverkets samling av historiske kart. Etter fem måneder er over 15.000 kart stedfestet!

 
georef.png
JOTUNHEIMEN: Skjermdump fra Kartverkets georeferencer av stedfestet rektangelmåling over Jotunheimen fra 1842.
 

Det var knyttet spenning til løsningen før lansering. Ville folk skjønne hva som skulle gjøres, og ville interessen holde seg over tid?

Bekymringen viste seg å være helt ubegrunnet. En traurig vår med hjemmepåske, litt ruskevær og korona skulle gi en uventet kickstart på hele prosjektet. I løpet av de siste fem månedene har over 15.000 kart blitt georeferert!

Stort engasjement

Kartverket er imponert over engasjementet og interessen for georefereringsdugnaden. Det har vært stort engasjement på Twitter, samt medieomtale i NRK.no og i Aftenpostens eget historiemagasin. En av de største bidragsyterne, Marius Helgå, engasjerte seg veldig i georefereringsdugnaden.

– Det som er mest utfordrende med georeferering er kartene hvor det ikke er noe tekst i det hele tatt, spesielt gjelder det kartene som er fra før 1800-tallet. Det er også en del kartblad av nyere dato hvor det er et lite hjørne med en flik av en øy eller noen få skjær, og der resten av kartet kun består av hav. De har vært litt i overkant spennende å prøve å få riktige, sier Helgå.

Videre sier kartentusiasten at georefereringsdugnaden har gjort han bedre kjent i Norge.

– Det er veldig morsomt å se at mange steder, både på landet og i byene, så har bygninger blitt revet og erstattet med nye som står på nøyaktig samme sted. Å bidra i kartgeorefereringsdugnaden har gjort meg enda mer kjent rundt om i landet vårt, og det føles alltid litt som en seier når jeg klarer å finne ut hvor et av kartene som har vært en skikkelig nøtt, sier Marius Helgå.

Takker Arkivverket og publikum

Selv om det til tider ikke er kart tilgjengelig for stedfesting, vil det med jevne mellomrom dukke opp nye kart som trenger å bli stedfestet - følg med! Målet med hele prosjektet er etter hvert å kunne tilby en geografisk inngang til de historiske kartene på Kartverkets hjemmesider. I mellomtiden er det mulig å bla i de stedfestede kartene, samt bidra med å transkribere tekster og stedsnavn med dårlig lesbarhet som ofte står på kartene.

Kartverket ønsker å takke Arkivverket som bidro med midler til prosjektet, og ikke minst alle som har bidratt til å stedfeste kartene. Uten hjelp fra publikum hadde vi ikke kommet dit vi er i dag.

Del