Samuel Schiess setter opp måleutstyr på måleriggen.
MÅLER. Samuel Schiess jobber med satellittsystemer og trafikksystemer i Kartverkets geodesidivisjon. Her setter han opp måleutstyr. Foto: Synne Storvik
Siste oppdatering

Samuel (27) fra Sveits fant drømmejobben i Kartverket

Samuel Schiess likte klangen av norsk språk, så godt at han endte opp med å gjøre Norge til sitt nye hjemland.

Fransk, norsk, engelsk og tysk. Sveitsiske Samuel Schiess er språkmektig. Men det var setningsmelodien til det norske språket, som gjorde at det lille tettstedet Lichtensteig med sine 2000 innbyggere, mistet en av sine landsbyboere til Norge etter endt mastergrad. Stedet i den tysktalende delen av Sveits, nærmere bestemt i nærheten av St. Gallen i den nord-østlige delen av landet, endte da opp med 1999 innbyggere etter at sveitseren takket ja til jobbtilbud i Kartverket i 2019.

Jeg synes jeg var heldig som fikk komme til Kartverket

Samuel Schiess fra Sveits

Kuleste stedet å jobbe

- For en nyutdannet innen geomatikk må jo Kartverket være det kuleste stedet å jobbe. Som statlig myndighet får en oversikt over hele bransjen. Kartverket er innovative og flinke, sier Samuel begeistret på norsk med et lite knekk av tysk aksent.

Sveitseren jobber nå i geodesidivisjonen, og jobber blant annet med intelligente transportsystemer og GNSS-utvikling (GNSS = Global Navigation Satellite Systems).

Norskkurs ved siden av studiene

Historien og drømmen om Norge startet allerede i tenårene. Lite visste vel herr og fru Schiess at sønnen skulle melde flytting til dette landet en gang i fremtiden, da de nikket samtykkende til sønnens ønske om å dra på sommerkurs i Bergen. Da hadde Samuel startet med studiene. Året var 2016. Sommerkurset ga mersmak. Sveitserens kjærlighet til det norske språket ga til slutt full uttelling.

- Jeg er en språkglad person, og tenkte at jeg ville studere norsk samtidig som jeg tok studiene mine. Derfor har jeg også studert norsk parallellt med studiet mitt i geomatikk i Zürich.

- Jeg tror at ønsket om å bo og jobbe i utlandet alltid har ligget der. Men å få drømmejobben i utlandet er ikke selvsagt, men jeg synes jeg har vært heldig som fikk komme til Kartverket, sier Samuel.

God balanse med jobb og fritid

Bosatt på Ringerike opplever Samuel at han er i sitt ess. Nærhet til marka og nærhet til storbyen, Oslo. Jobben er et knips unna med nyinnkjøpt bil. Korsang i Oslo hver uke. Nylig ble Samuel vervet av kollegaer til å løpe rundt i skogen med kart og kompass. Orientering falt i smak, siden han også liker å jogge.

- Jeg kunne virkelig ikke tenke meg å flytte hjem nå. Jeg har en motiverende jobb med mange gode kollegaer. Stemningen er god. Det er mange spennende prosjekter og jeg får mye ansvar. Alle er faglige oppdaterte på sitt felt. Jeg har god tid til fritid og synes jeg har det kult, sier Samuel.

- Hva savner du ved Sveits?

- Venner og familie, og de høye fjellene. Men vi har Jotunheimen i nærheten da, sier Samuel Schiess.

Del