Det var OBOS Eiendomsmeglere som gjennom Websystemer var først ute og sendte den første skjøtepakken til elektronisk tinglysing i begynnelsen av september.

– Dette er en stor milepæl for oss i Kartverket og for våre brukere. Dette betyr at skjøtet som sikrer overføringen av eiendom til en ny eier og dermed gir eiendomsrett kan skje på sekundet. Vi venter at volumet på elektronisk tinglysing nå går opp, sier eiendomsdirektør Turid Ellingsen i Kartverket.

Moderne og tidsbesparende

Hos OBOS Eiendomsmeglere er de fornøyde med at skjøtepakkene nå kan sendes inn elektronisk. Skjøte er det dokumentet som brukes for å overføre fast eiendom eller hjemmel til andel i borettslag til en ny eier. Når et skjøte tinglyses får den nye eieren rettsvern for sin eiendomsrett. Den første skjøtepakken ble tinglyst på 13 sekunder!

– Innsending av skjøtepakker gjør prosessen vår veldig mye enklere. Du sparer tiden det går med postgang til Kartverket, du får beskjed tilbake med det samme om at alt er i orden, og du kan dermed utbetale oppgjøret til selger mye raskere. Slik får vi veldig fornøyde kunder, sier Irene Tørlen hos OBOS. – Det er et enkelt system, og det var morsomt å prøve det. For oss var det viktig å hoppe i det og prøve noe nytt, i stedet for å tviholde på papirene. Elektronisk tinglysning er både tidsbesparende og moderne, og det er det flere og flere meglere som forstår: Det gjør hverdagen enklere for både dem selv og for kundene.

Enklere hverdag for boligselgere – og meglere

– Du sparer tid på oppgjøret, du kan nå avholde overtakelse og tinglyse skjøtepakken samme dag - og betale ut oppgjøret til selger neste virkedag, sier Pål Havnevik i Websystemer, som har utviklet løsningen med Kartverket og Nordea som partnere.

– Tidligere har man kanskje måtte vente i en uke. Alt er nå tilrettelagt teknisk: Det er bare å ta det i bruk, sier Havnevik. Han får støtte av daglig leder i Websystemer.

– Kartverket har utviklet et nytt tinglysingssystem – en helautomatisert prosess der dokumenter som oppfyller krav til tinglysing kan registreres elektronisk, sier Aksel Valen, daglig leder i Websystemer. – Vi er frampå og tidlig ute med løsninger som gjør hverdagen enklere for både meglerne og de som skal selge boligen sin. De tekniske forutsetningene er nå til stede for å gjøre tinglysningen på en elegant og kostnadseffektiv måte for meglerne. Vi kutter ledd, og da kan megleren tilby raskere oppgjør, da forutsetningene de har for å innfri oppgjøret vil skje mye hurtigere, sier Aksel Valen.