Ferieplaner i utlandet kanselleres og nordmenn må forberede seg på at årets ferie vil bli tilbragt i Norge. Det har blant annet ført til at båtsalget har skutt i været, og norskekysten vil få besøk av mange nye båtførere i sommer. 

– Et sjøkart viser hvor det er trygt å seile. Mye tyder på at det blir stor pågang på sjøen i sommer, derfor er det ekstra viktig at alle sjøfarende tar ansvar ved å oppdatere og lære seg å bruke sjøkart før man kaster loss, sier kartverkssjef Johnny Welle.  

For at du skal få de oppdaterte kartdataene, må du selv oppdatere kartet ditt. De viktigste kartrettelser til sjøkart publiseres hver 14. dag i Etterretninger for sjøfarende (Efs).  

906 grunner til å oppdatere

Kartverket er offisiell sjøkartmyndighet og sjømåler hele året for å kontinuerlig oppdatere kartdataene. Langs norskekysten finnes det flere ukjente og potensielt farlige grunner som man kan støte på. I fjor ble det oppdaget hele 906 nye grunner. 

– Sjøkart er ferskvare. Enhver sjøfarende må være oppmerksom på risikoen og ansvaret ved å ikke seile på oppdaterte sjøkart, sier kartverkssjef Johnny Welle.

SIKKER SEILAS: Kartverket gir deg verktøyene for en sikker seilas i sommer. – I sommer er det ekstra viktig at alle sjøfarende oppdaterer sjøkartet sitt, sier kartverkssjef Johnny Welle. 

Planlegg turen din

I 2019 lanserte Kartverket den digitale versjonen av Den norske los, som er et supplement til sjøkartet og beskriver norskekysten med skipsleier, havner, ankerplasser, vær, vind og tidevannsstrømmer. Et godt planleggingsverktøy før turen. 

– Hvor lang er seilruten? Hvilke farer og forhold bør en være oppmerksom på? Hvor er nærmeste nødhavn? Dette er spørsmål Den norske los gir svar på, sier Welle. 

Bruk også sjøkartene for å legge til rette for den optimale sommerferien for hele familien. 

– Finn og marker de beste badeplassene, fiskeplassene og få verdifull lokalkunnskap som vil gjøre seilasen enda bedre, sier Welle.

 Rett feil i kartet

Dersom du oppdager feil eller mangler i kartet på dine turer, kan du enkelt melde ifra om dette. «Rett i kartet» gir brukerne mulighet til å komme med sine oppdateringer direkte til Kartverket, og gir sjøfarende et sikrere og bedre navigasjonsprodukt. 

– Dette kan for eksempel være manglende grunner, kabler, luftspenn, broer, rørledninger, kaianlegg, havbruk, fyllinger og molo, feil på lykter, manglende staker og varder, sier Johnny Welle.

Verktøy for en sikker ferdsel på sjøen

Les mer: